2performant

duminică, 17 mai 2015

Reteta fondant

 Imagini pentru cum sa prepari fondant

INGREDIENTE FONDANT:
1 kg zahar
250 g glucoza lichida(sau miere de albine cat mai deschisa la culoare)
250 ml apa

CUM SE PREPARA FONDANTUL:

Zaharul se amesteca impreuna cu apa(trebuie sa fie apa doar cat sa il acopere) si se pune la fiert.
Se spumeaza de cate ori este nevoie si se sterg marginile cratitei cu un servet ud,ca sa nu se caramelizeze zaharul(capata aspect urat,maroniu).
Separat se pregateste un bol cu apa rece.
Dupa ce fierbe cam 5 minute,se face proba la sirop si sa lasa o picatura sa cada in apa rece.Daca se imprastie,mai trebuie fiert putin.

ATENTIE!!
 
Daca biluta este tare,se mai aduga 2-3 linguri de apa si se verifica din nou.
Consistenata siropului se mai poate verifica si cu degetul: se pune o picatura de sirop pe degetul ud si apoi se atinge cu celalalt deget- cand trageti degetul usor trebuie sa se formeze un fir,dar nu mai lung de 1 cm.
Cand siropul este gata,ajuns la consistenta dorita,se da deoparte si se adauga mierea sau glucoza si se amesteca bine.
Se pune vasul in alt vas cu apa rece si se amesteca,schimbandu-se apa,pana cand se raceste si devine foarte putin caldut.
Acum incepem tablarea fondantului,amestecarea siropului,pentru a fi transformat in masa aceea alba.

SUNT MAI MULTE METODE DE OBTINERE A FONDANTULUI:

1) Se pune intr-un vas care a stat cateva minute la congelator,sa fie rece si apoi se bate cu mixerul pana se albeste.

2) Se toarna pe o masa din inox sau marmura(merge si pe o tava din inox,dar sa fie rece,tinuta inainte la congelator cateva minute) si se intinde cu o paleta,gripca sau chiarcu o lungura,pana cand se albeste.
Se vede cum se intareste si se albeste treptat.Nu dureaza mult tablarea,cam in 10-15 minute este gata.

Se pastreaza bine in punga sau in cutie de plastic cu gura mare,sa poata fi folosit la nevoie.Se intareste,devine ca un bolovan,dar sa nu va speriati: se topeste usor si devine fluid si usor de folosit.Ideal este sa se incalzeasca la bain-marie daca nu aveti experienta.Se foloseste alb sau se coloreaza dupa dorinta.Se poate aromatiza cu diverse esente.
Rezista cam 6 luni la frigider,fara probleme.
Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu